Single post featured image

Üzleti kapcsolatok Szerbia és az EU között

Szerbia és az EU között erős kereskedelmi kapcsolat áll fenn. 2022-ben a kétoldalú kereskedelem körülbelül 50 milliárd eurót tett ki. Az Európai Unió Szerbia legnagyobb exportpiaca: a szerb export több mint 50%-a az EU felé irányul. Szerbia fő exporttermékei az EU felé mezőgazdasági termékek, valamint különféle fémek és gépek. Cserébe Szerbia számos árut importál az EU-ból, köztük gépeket, járműveket és vegyi anyagokat is.

Emellett Szerbiában több EU-s székhelyű cég valósított meg komoly beruházásokat. Az utóbbi években több jelentős európai multinacionális vállalat kezdte meg tevékenységét Szerbiában, köztük a német Bosch, Siemens és Volkswagen vállalatok. Ezek a beruházások hozzájárultak Szerbia gazdasági növekedéséhez, és számos munkahelyet teremtettek.

Szabadkereskedelmi megállapodás

Szerbia és az EU között hosszú távú szabadkereskedelmi megállapodás van érvényben, amelyet 2009-ben írtak alá, és amely 2010-ben lépett életbe. A megállapodás megszüntette a vámot a legtöbb árun a két fél közötti kereskedelem vonatkozásában, ami hozzájárult a kereskedelmi és beruházási kapcsolatok erősödéséhez.

Csatlakozási tárgyalások

Szerbia 2009-ben hivatalosan is kérelmezte felvételét az Európai Unióba, 2012-ben pedig megkapta a jelölt státuszt. A csatlakozási tárgyalások 2014-ben kezdődtek, és jelenleg is zajlanak. A vonatkozó 35 tárgyalási fejezetből eddig 22 nyílt meg. A tárgyalás lassan halad, de mindkét fél elkötelezett a csatlakozási folyamat befejezése mellett.

Az EU-tagság előnyei

Az Európai Uniós tagság számos előnnyel járna Szerbia számára, ideértve:

  • Hozzáférés az EU egységes piacához: Ez lehetővé tenné szerb vállalkozások számára, hogy szabadon kereskedjenek más EU tagállamokkal, vám és más akadályok nélkül.
  • Hozzáférés EU-s finanszírozáshoz: Szerbia jogosult lenne az EU támogatására infrastrukturális projektek megvalósításához, az oktatás fejlesztéséhez és más területeken.
  • Fejlett politika és gazdasági stabilitás: Az EU-tagság hozzájárulna a stabilitás és a demokrácia előmozdításához Szerbiában.

Összességében Szerbia és az EU erős és kölcsönösen előnyös üzleti kapcsolatot ápolnak. Szerbia az elmúlt évek során jelentős előrelépéseket tett az EU-tagság felé, és mindkét fél elkötelezett a csatlakozási folyamat befejezése mellett. Amint Szerbia az EU tagállamává válik, megnő majd a kereskedelmi és beruházási lehetőségek értéke, miközben a politikai stabilitás is erősödni fog, tovább erősítve az üzleti környezetet.


Kapcsolat

Kapcsolat

Küldjön üzenetet most

Mindig nyitottak vagyunk rá, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújtsunk ügyfeleinknek. Írja meg, mire van szüksége, és elkészítjük egyedi árajánlatát!

Respond icon
24 órán belül válaszolunk.
Ha nem kap választ, állítsa be a @helpers.rs-t megbízható feladóként, vagy hívja fel irodánkat!

Mindig nyitottak vagyunk rá, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújtsunk ügyfeleinknek. Írja meg, mire van szüksége, és elkészítjük egyedi árajánlatát!

Hétfőtől péntekig
9:00 – 17:00 CET

Helpers Serbia

Maksima Gorkog 16

21000 Novi Sad

Szerbia

Helpers Hungary

Budapart Gate, „A” bejárat, 2. emelet

Budapest, Dombóvári út 27

1117 Magyarország

 

Consent(Kötelező)
Hidden
Consent