Single post featured image

Poslovni odnosi Srbije i EU

Srbija i EU imaju snažne trgovinske odnose, sa bilateralnom trgovinom vrednom oko 50 milijardi evra u 2022. godini. EU je najveće izvozno tržište Srbije, odgovorno za preko 50% ukupnog izvoza zemlje. Ključni izvozni proizvodi Srbije za EU uključuju poljoprivredne proizvode, metale i mašine. Zauzvrat, Srbija uvozi širok spektar roba iz EU, uključujući mašine, vozila i hemikalije.

Srbija je takođe privukla značajne investicije od kompanija baziranih u EU. U poslednjih nekoliko godina, nekoliko velikih multinacionalnih kompanija EU je uspostavilo operacije u Srbiji, uključujući nemačke kompanije Bosch, Siemens i Volkswagen. Ove investicije su doprinele povećanju ekonomskog rasta Srbije i stvaranju mogućnosti za zapošljavanje.

Sporazum o slobodnoj trgovini

Srbija i EU imaju dugogodišnji sporazum o slobodnoj trgovini, koji je potpisan 2009. godine a stupio je na snagu 2010. godine. Sporazum eliminiše tarife na većinu roba koje se trguju između dve strane, što je doprinelo jačanju veza u trgovini i investicijama.

Pregovori o pristupanju

Srbija je zvanično podnela zahtev za članstvo u EU 2009. godine i dobila je status kandidata 2012. godine. Pregovori o pristupanju EU i Srbije započeli su 2014. godine i još uvek traju. Do sada je otvoreno 22 od 35 poglavlja pregovora. Napredak u pregovorima je spor, ali obe strane ostaju posvećene završetku procesa pristupanja.

Benefiti članstva u EU

Članstvo u EU bi Srbiji omogućilo nekoliko koristi, uključujući:

  • Pristup jedinstvenom tržištu EU: Ovo bi omogućilo srpskim preduzećima da slobodno trguju sa ostalim državama članicama EU bez plaćanja tarifa ili drugih prepreka.
  • Pristup finansiranju EU: Srbija bi bila kvalifikovana za pristup finansiranju EU za projekte infrastrukture, obrazovanja i drugih oblasti.
  • Poboljšana politička i ekonomska stabilnost: Članstvo u EU bi doprinelo promociji stabilnosti i demokratije u Srbiji.

U celini, Srbija i EU imaju snažne i međusobno korisne poslovne odnose. Srbija je ostvarila značajan napredak u procesu pristupanja EU, a obe strane ostaju posvećene završetku procesa pristupanja. Kada Srbija postane članica EU, imat će koristi od povećane trgovine, investicija i političke stabilnosti.


Kontakt

Kontakt

Javite se danas

Odgovorićemo u roku od 24 sata.
Ako ne dobijete odgovor, dodajte nas na svoju belu listu ili nas pozovite.

Ponedeljak – Petak
9:00 – 17:00 CET

Helpers Serbia

Maksima Gorkog 16

21000 Novi Sad

Srbija

Helpers Hungary

Budapart Gate, Gate A, Floor 2

Budapest, Dombóvári út 27

1117 Mađarska

Consent(Required)
Hidden
Consent